Klassieke Chinese teksten over tijdloze onderwerpen, ingeleid, vertaald en geduid door sinoloog Jan De Meyer.
De deugd en de weg bevat een keuze aan fascinerende teksten uit een uniek Chinees tijdsgewricht: de derde en de vroege vierde eeuw. Een tijd van territoriale versnippering, van chaos en meedogenloze machtsstrijd, maar ook van intense intellectuele gisting. Deze teksten worden gerekend tot de mooiste van de klassieke Chinese literatuur. Stuk voor stuk zijn ze polemisch van aard. Ze zijn ofwel de neerslag van werkelijk gevoerde discussies tussen leden van de intelligentsia, ofwel geschreven door een enkele auteur maar gepresenteerd in de vorm van een dispuut.
De onderwerpen van deze polemieken weten ook vandaag nog te boeien: de anarchie en de vraag naar het nut van heersers, de wenselijkheid van levensverlenging en de middelen daartoe, het al dan niet spontane karakter van de studie, de relatie tussen muziek en emotie, en de interpretatie van een van de rijkste filosofische teksten die China ooit heeft voortgebracht: de Zhuangzi. Als een rode draad door deze polemieken loopt de spanning tussen het confucianisme met zijn klemtoon op moraal en maatschappelijke conventies, en het daoïsme met zijn pleidooi voor vrijheid en natuurlijkheid.
Vertaling, selectie en annotatie: Jan De Meyer
Een van de beste boeken van 2021 volgens de Volkskrant:
'Een beter begrip van het Chinese denken is in de 21ste eeuw geen luxe. Deze levendige filosofische disputen van de Zeven Wijzen van het Bamboebos, uitstekend vertaald en toegelicht door Jan De Meyer, geven een uniek inkijkje in de eeuwenoude wisselwerking tussen het conformistische confucianisme en het spontane taoïsme.' – de Volkskrant
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account